fbpx
Подготви ли колата си за път!?

  1. Проверка и подмяна на моторното масло.

Да, звучи банално, но е факт че много хора изобщо нямат представа дали има масло в двигателя. Дори и да знаят как се проверява нивото му. Най-простото действие с което да увеличиш живота на твоя автомобил е да поддържаш необходимото количество масло в двигателя и да спазваш интервалите за смяна, както и препоръчаните спецификации.

  1. Подмяна на ангренажен ремък или верига.

Кога за последно смени ангренажен ремък или верига? Да, цената за тази процедура не е евтина, но ако няма да продаваш автомобила си скоро е в пъти по-евтина от ремонта който ще трябва да правиш, ако се наложи да ги подмениш когато стане прекалено късно. Спазвай препоръчаните интервалите за смяна, като имаш едно наум за качеството на частите на нашия пазар.

  1. Проверка на хидравличната течност.

По-старите автомобили, а също и някои нови модели имат хидравлична помпа за волана, която работи с хидравлична течност. Ако помпата работи суха, може да се счупи, а ремонта или подмяната струват няколкостотин лева. Признаци за проблем с усилвателя на волана са скърцащи шумове при завъртане на волана или тежко или твърдо управление. Повечето от по-новите превозни средства имат електрически усилвател – при тях няма течности.

  1. Проверка и подмяна на трансмисионното масло.

Както в двигателя, така и при трансмисията наличието на подходящо количество масло е от решаващо значение, тъй като то охлажда, намалява триенето на подвижните части и изглажда превключванията между предавките. Както всичко друго, така и маслото се амортизира и неговите свойствата се влошават с времето. Честото шофиране със спиране и тръгване или теглене на ремарке ускоряват амортизацията. Признаци за проблеми с предаването могат да са потъмняване на маслото (при двигателя не е така), специфична миризма или наличието на малки метални стружки.

  1. Проверка и подмяна на охлаждащата течност.

Виждал ли си червен антифриз, който е станал с цвят на боза? Охлаждащата течност има инхибитори за ръжда, които с времето губят свойствата си. Ръждата може да се натрупа и да повреди водната помпа. Дори и при новите алуминиеви радиатори охлаждащата течност се амортизира и също трябва да се сменя, като също е много важно и да се съблюдават препоръчаните спецификации и интервали за смяна на всеки производител.

  1. Проверка и подмяна на спирачната течност.

Подмяната на спирачната течност няма да увеличи дълголетието на спирачната система, но може да спаси живота ти. Спирачната течност абсорбира кондензна вода с течение на времето, което влошава нейната ефективност при спиране. Нивото също трябва да се следи. Тук също е важно да се внимава каква е спецификацията.

  1. Проверка и подмяна на маслото на раздатката.

Важи за 4х4 автомобили. Също както при двигателя и трансмисията и тук важат същите правила за маслото. Ако нещата се объркат – ремонтът е скъп.

  1. Смяна на филтрите.

Наред с масления филтър, който разбира се трябва да се сменя с всяка смяна на масло е препоръчително да сменяш и въздушен, кабинен и горивен филтър. Подмяната на горивния може и да не е при всяка смяна на маслото, но при прашните улици в родната действителност е почти задължително да сменяш въздушен и кабинен филтър. Ако ти се запотяват прозорците зимата, значи не си сменял скоро филтъра на купето. 😊

  1. Проверка на гумите

Напомпани ли са с нужното налягане? Разбира се че не е добре да са меки, но и прекаленото напомпване не е правилно. Обикновено има стикер на рамката на вратата, който указва колко да е налягането в предните и задните гуми при определено натоварване. Още нещо важно, което гумаджията ти би трябвало да знае – разменяй гумите всеки сезон – предни със задни и обратно.

Бонус съвет – Шофирай разумно и с очи и на гърба!

 

Ако съветите са ти се сторили полезни, моля сподели ги с приятелите си!

Ако имаш въпрос какви и колко са течностите в твоето МПС виж тук: http://oelbrack.lubricantadvisor.com/default.aspx?lang=eng

или се свържи с нас на 0887 19 08 19, ще те консултираме безплатно.

Още полезни материали можеш да видиш тук:

https://2rich.eu/z87h0

 

Филтри

Цена

Категории продукти

Тип масло

Вискозитет

Разфасовка

Количка