fbpx
Греси

Какво са гресите? Полутечен до твърд продукт, който е резултат от дисперсията на сгъстител в смазваща течност.

Греста може да бъде представена като „МОКРА ГЪБА“. Сгъстителят действа като гъба за вода: задържа водата (на място); при лек натиск се изтласква малко вода… а при силен натиск се изтласква много вода.

Гресите действат по същия начин: сгъстителят е гъбата, която държи лубриканта на място. Натискът идва от работещото оборудване – въртящи се лагери, вибриращи машини, плъзгащи се метални повърхности една в друга. Налягането изтласква лубриканта навън, позволявайки му да започне да смазва.

Гресите са смазочен продукт, който е предназначен да остане на място. Подобно на маслата, и гресите се състоят главно от базови масла и добавки. Маслото смазва, а добавките осигуряват допълнителни, критични експлоатационни характеристики. Сгъстителят е елемента, който поддържа лубриканта статичен.

Синтетичните масла обикновено са 3-6 пъти по-добри от минералните базови масла. Гресите, направени със синтетични базови масла, са склонни да:

  • Издържат по-дълго
  • Осигуряват по-добра защита от износване
  • Работят по-добре при по-високи работни температури
  • Работят по-добре при по-ниски работни температури (по-добра изпомпваемост) За това и добавките са много важни. Използват се следните видове:

Видове и характеристики на сгъстител за грес

Гресите защитават оборудването, като смазват и остават на място.

  • Функциите като лубрикант са:
    • По време на температурни колебания
    • При наличие на вода и/или други замърсители
    • По време на ударно натоварване (стоп/старт)
    • С течение на времето
  • Чрез оставане на място се постига:
    • Прилепяне към повърхностите
    • Поддържане на консистенцията във времето независимо от условията на работа (температурни промени, вибрации, наличие на вода)

 

Свойства

Гресите са нехомогенни продукти. Следователно можем да дефинираме различни видове свойства.

От сапуна:

  • Консистенция
  • Точка на прокапване (при висока температура)
  • Механична стабилност
  • Отделяне на масло
  • Водоустойчивост
  • Адхезивност

 

От базови масла и добавки:

  • Окисляване
  • Корозия
  • Адхезивност
  • Характеристики против износване и екстремни налягания

 

От базовите масла и сапун:

  • Вискозитет

Консистенция

Консистенцията на гресите се класифицира по клас NLGI, като степента NLGI се определя с конусен пенетрометър, точно както маслата се класифицират въз основа на техния вискозитет.

NLGI: Национален институт за смазочни греси

ТОЧКА НА ПРОКАПВАНЕ

Това е температурата, при която сгъстителят губи способността си да поддържа базовото масло/присадките в матрицата на сгъстителя.

Много е важно да се следват инструкциите на производителя на дадената машина за грес. Използването на грешен или некачествен продукт може да доведе до физически и финансови щети.

Филтри

Цена

Категории продукти

Тип масло

Вискозитет

Разфасовка