Какво представляват бактериите в дизела?

28.08.2018
Резервоарът на автомобила е благоприятно място за развитие на различни видове бактерии. Когато не се полагат грижи за премахването им, това може да доведе до образуване на гъста слуз в горивото, която от своя страна може да запуши горивния филтър и различните системи, през които преминава горивото.
 
За жалост и ужас на всички ни, появата на бактерия в дизела често води и до ръждясване на резервоара отвътре, а това се отразява негативно и върху качеството на самото гориво.
 
Какво представляват бактериите в дизела?

Резервоарите за дизелово гориво играят съществена роля в нашето ежедневие. Изисква се качествена поддръжка от вносителя на гориво, през бензиностанцията, до резервоара на вашия собствен автомобил. При липсата на такава поддръжка, се получава лошо, или казано направо, калпаво гориво, което води до по-чести ремонти и разход на излишни средства.
 
Микроорганизмите се появяват в горивото при наличие на различен вид гъбични и бактериални образувания. Те използват горивото, като основен източник на храна и предпочитат керосина или дизела пред бензина.
 
Бензинът съдържа олово и други елементи, които го правят неподходящ като среда за развитие на бактериите.
 
Обикновено тези микроби обитават почвите и са лесно преносими по въздушно-капков път. Поради тази причина се съдържат, малко или повече, във всички горива.
 
В нормално състояние тези спори са безвредни, но при наличие на благоприятни условия много бързо започват да се размножават и да нанасят щети.
Какви са тези благоприятни условия?Има три основни фактора, водещи до развитието им, а именно:
 • наличието на вода
 • източник на храна (в случая дизел)
 • подходяща температура от 10 до 40 градуса 
Кондензът, който може да се образува в резервоарите с дизел допринася за развитието на подобни бактерии в горивната система. Най-често тези микроби се формират на дъното на резервоара.
В крайни случаи бактериите в горивото могат да имат вид на “гъст шоколадов крем”. Наблюдават се големи образувания от тъмно-кафеникава слуз, която запушва горивните филтри.
 
8 Чести Последици от Появата на Бактерии в Дизела
 1. Нужда от подмяна на горивни филтри, много по-рано от нормалното 
 2. Често почистване или подмяна на дюзи (инжектори) 
 3. Бързо износване на някои части по двигателя - бактериите образуват окисляващи вторични вещества, които водят до образуване на ръжда и отлагания, водещи до износването на някои елементи по двигателя 
 4. Повишен разход на масло (причината са износените пръстени) 
 5. Повишен разход на гориво (замърсеното гориво не изгаря достатъчно ефективно, затова двигателят ще компенсира, като вкара повече гориво в двигателя) 
 6. Промяна на цвета на горивото към тъмнокафеникав 
 7. Миризма на старо “изгнило” гориво (окисляващите вещества, които се появяват при наличие на бактерии издават специфична миризма) 
 8. Силно изразен черен пушек от ауспуха (вследствие на наличие на НЕ-запалителни елементи в горивото и образуваната от бактериите слуз)
Как да предотвратим развитието на бактерии в дизела

Най-добрия и ефективен начин за справяне с проблема е неговото предотвратяване!  Поддръжката се състои от три основни части.
 • Наблюдение и редовна проверка на горивото за бактерии
 • Прочистване на горивната система
 • Пречистване на горивото
Проверка и тестване на горивото

Проверката и периодичното тестване на проба от горивото се извършва от специфични лаборатории на ранно ниво и би следвало да се прави периодично от бензиностанциите.
 
Пречистване и поддръжка на горивната система

Най-лесния метод за предпазване от бактерии е като сведете до минимум възможността да се образува вода в резервоара.
Има няколко начина, чрез  които можете да постигнете това - единият от тях е чрез отваряне и промивка на резервоара.
 
Каква добавка е препоръчително да се ползва? Специално за прочистване на дюзите и впръсквателната система е много по-лесно и удобно да се използва продукт, като Midland Fuel-Injector Cleaner + Water Remover, който успешно премахва водата от горивото и в същото време пречиства дюзите (инжекторите).
 
Тази добавка е специално създадена, за да се грижи за идеалното почистване на впръсквателната система и сгъстяване на кондензната вода.
Резултатът – гаранция за ненадмината прецизност и отлично почистване на цялата горивна система, както при бензинови, така и при дизелови двигатели.
Съвет: използвайте препарата на всеки 15 000 км, за да запазите пълната мощност на двигателя.
 
Пречистване и поддръжка на горивната система

В случаи на вече образувани бактерии и за превенция на развитието и появата на гъста слуз в горивото се препоръчва възможно най-бързо резервоарът да се промие или да се третира с подходящ продукт за целта.
 
Каква добавка може да се ползва? Ние можем да ви препоръчаме прецизно решение - Midland Diesel Fuel Treatment –  многократно тествана и изпитана добавка за дизелово гориво, гарантираща успешна поддръжка и пречистване на цялата горивна система на дизелови автомобили (със и без филтър за твърди частици, катализатор и катализаторна технология).

Ползвате ли я редовно,  двигателят на автомобила ви ще запази своята пълна мощност дълги години наред.
 
Доказателството:


copyright: Diesel Clean

Ето как изглежда дизелово гориво след качествено и прецизно третиране с подходящи препарати като например:
Midland Diesel Fuel Treatment  - гаранция за успешна поддръжка и прочистване на цялата горивна система на дизелови автомобили (със и без филтър за твърди частици, катализатор).
Midland Fuel-Injector Cleaner + Water Remover – за ненадмината прецизност и отлично почистване на цялата горивна система, както при бензинови, така и при дизелови двигатели.
Уеб дизайн и разработка: Уебрикс - www.webrix-studio.com