Кое е най-подходящото масло за вашето МПС?

31.01.2018

Намирането на правилното масло за вашият автомобил, мотоциклет или камион изглежда като обикновена работа – всяко масло смазва и всички масла изглеждат горе-долу по един и същ начин. Просто налейте някое в двигателя си и готово? Грешен отговор!

Всеки двигател е проектиран с определено масло – тип, вискозитет и количество. А препоръчаното от производителя масло по най-добрия начин изпълнява своите функции – смазване, охлаждане, почистване, защита от корозия и уплътняване. Освен това всяко масло съответства на начинът по който се управлява или натоварва дадено МПС – например обикновен автомобил или тежко натоварен камион. Ако маслото което се използва е различно от стандартите на производителя, се променя и начина, по който то се движи и работи и тези промени могат да доведат до лоша производителност, повреда или дори блокиране на двигателя.
Както двигателите стават все по-усъвършенствани, така и маслото, което се движи в тях. Някои двигатели се нуждаят просто от синтетично масло, при други обаче са нужни различно относително тегло и вискозитет. При по-новите автомобили системите могат да наблюдават какво масло има в двигателя и да сигнализират, ако типът масло не е препоръчан.

Въпреки изобилието от масла на пазара, с различни пакети добавки и стандарти от производители, намирането на правилното масло за вашия автомобил е сравнително лесно. Но намирането на най-доброто масло от тази маса е малко по-трудно. Въпреки това, ако намерите най-доброто масло може да бъде само от полза. Маслото запазва двигателя от преждевременно износване, прегряване и редица други проблеми, свързани със съкращаването на живота. Намирането на добро масло (не само скъпо масло) е ефективен инструмент, който помага да използвате автомобила си по-дълго.

Следва продължение...

 
Уеб дизайн и разработка: Уебрикс - www.webrix-studio.com