Защо да четем етикета на моторното масло?

09.11.2018
Неправилно подбрано или некачествено масло може да има сериозни последици за вашия бюджет.

Всяко масло е масло и върши една и съща работа! Просто налейте някое и готово. Грешен отговор!
Знаете ли, че ако използвате масло различно от предписаното от производителя, се променя и начина по който функцонира двигателя и тези промени могат да доведат до намалено КПД, повреда или дори блокаж?

Всеки двигател е конструиран да работи с определен тип масло. Препоръчаната от производителя формула изпълнява по най-добрия начин своите функции – смазване, уплътняване, охлаждане, почистване, защита от корозия. Всяко масло е проектирано така че да съответства на начинът по който се управлява или натоварва дадено МПС – например обикновен автомобил, спортен мотоциклет или тежко натоварен камион.

При изобилието от масла на пазара, намирането на предписания модел за вашето МПС е сравнително лесно. Просто трябва да сравните дали предписанията на производителя като вискозитет (пр. 5W-30) и спецификация (пр. 229.51)* фигурират на етикета на маслото което сте избрали. Още на този етап много хора, поради неосведоменост или митове се подлъгват по думите на всезнайни майстори и търговци, които им пробутват продукта който имат в наличност или който им носи най-голяма печалба.

Но избора на едно добро масло (дори да съответства по предписания и спецификации) от всички предлагани на пазара е малко по-трудно. Основното изискване за едно добро масло са качествени и съвременни съставки - базови масла и присадки. Едно масло, произведено от свежи базови масла (не рециклирани) и достатъчно количество вложени добавки (намаляващи триенето, отвеждащи топлината, антикорозионни и др.) разбира се ще е много по-добро от масло, произведено от рециклирани масла и с намален (или никакъв) пакет добавки. За това трябва да гарантира производителя на маслото.

Тук трябва да си зададете следния въпрос: Всички производители ли влагат винаги най-добрите материали? Имайки в предвид ценовата война на по-бедните пазари, изнесеното производство в близки и далечни страни, неясни произход и канали за дистрибуция (някои марки не дават информация за това какъв е произхода на продуктите им – Made in EU…?). Не е за подценяване и опасността да попаднете на изцяло фалшиви продукти.*

Въпреки всичко това, на пазара има добри масла. Използването на такова може да ви бъде само от полза. Доброто масло запазва двигателя от преждевременно износване, прегряване и редица други проблеми, свързани със съкращаването на живота, а също така ви спестява и значителни средства чрез удължени интервали за смяна и икономия на гориво (резултат от правилното функциониране на двигателя).

* 229.51 – спецификация на Mercedes за масло с удължен пробег за дизелови двигатели с DPF (DPF - филтър за твърди частици).

* Ако не знаете какво масло препоръчва производителят за вашия двигател, можете да видите тук:

https://midland.bg/bg/IZBOR_NA_MASLO-c271

* Повече за производството на фалшиви масла можете да видите тук:

https://www.facebook.com/mobil1ukraine/videos/1733476276911598/

Ако този материал ви е харесал и го намирате за полезен, моля споделете го с вашите приятели!
 

Уеб дизайн и разработка: Уебрикс - www.webrix-studio.com